topbella

Wednesday, November 30, 2011

fat ! i hate u !

assalamualaikum follower & visitor yg sentiasa dialu-alukan sekalian ! ape khabar semua ? hope korang semua sihat laa walaupun sekarang cuace x menentu kjp panas kjp hujan...mesti ramai yg kene flu & demam kan ? semoga cepat sembuh sbb x nak laa waktu cuti yg precious ni spoil sbb kdr kesihatan yg x memuaskan...amboihhh ayat ! skema nye...hmmm, pape pun kite kene laa bersyukur sbb masih dpt pinjam O2 Allah utk bernafas...alhamdulillah !

okay, harini saye nak cerite pasal satu jenis penyakit ni...penyakit ni bukan yg bertitle cancer tp still bahaye sbb boleh mengundang penyakit 3 stooges ! (kencing manis, darah tinggi, sakit jantung) so, kire bahaye laa jugak kan ? hmm, obesiti ni feymes sgt kat kalangan warganegara malaysia ni sbb pengamaln care hidup yg x bape nak sihat laa kan...hmmm, walaupun saye x tergolong lg dlm kategori obes ni, tp, bdn saye gemuk laaa...sedih sgt ! yelaa, mane x nye...asyik mkn tido je waktu cuti sekolah ni...lg pun, waktu sekolah menengah ni saye stay kat hostel, so tiap ptg aktiviti hostelrian ni 99.9% dr kesuluruhan buat taik mate...kalau korang nak tahu, aktiviti mcm ni mmg bagus utk pembiakan lemak tepu...ape boleh buat, dah laa letih, mengantuk pulak tu pluss perut baru lepas kene isi...mmg antara faktor-faktor buat taik mate laa tu...haha !

~kroooh kroooh ~
sedapnye tido

berbalik pade topic asal, mcm mane kite boleh ttibe bukak syarikat ternak lemak ni, kalau ternak kibas x pe jugak...bergune ! ini lemak kat badan mmg x dpt faedah lansung, dpt keburukan adelah...selain dpt mcm mcm penyakit bahaye yg lain, kite punye aktiviti harian pun terbatas...korang pun dah sedia maklum kan...ni semua berpunce dari makanan yg ngap ikut sedap perut tu ! adoiiii ! tp semue org love dekat makanan sodap sodap tu ! mmg makanan ni bagus kalau bg name manje dye penggoda kelas 1 ! merepek je ! dah laa kite makan makan makan pastu liat nak bersenam kan ? jgn nak bohong laa ! dgn amalan yg cukup 'sihat' tu mnyebabkan lemak bdn kite pun bersorak gumbiraaa...


blurppp ! kenyangnye eden !

akhir kate, kite kene laa jauhkan diri dari mengamalkan aktiviti yg menggiatkan lemak tepu menjadi parasit dlm badan kite...kene laa selalu bersenam & ambik makanan ikut pyramid makanan n diet yg seimbang...korang boleh refer mane mane web pasal makanan seimbang ni sbb saye bukan pakar nutrisi...bahaha ! kalo korang x search pun x pe kut sbb kite semue dah tahu kan...

actually, saye post entry pasal ni sbb saye rase saye makin gemukkk laa...sedihnye :( so, kene laa start
exercise & buat ape yg patut supaye dpt menyelamatkan keadaan...kalo ade duit berjuta lemon kan best ! boleh beli 10 stokis london weight management...k, laa...malas nak mengarut lebih lebih ! kalau nak tahu, 
saye ade letak ticker timer utk saye exercise kat bottom blog ni...hope niat murni nak bunuh lemak ni    berkesan ! k, byebye...happy holliday !

No comments:

Post a Comment

tuan rumah sewa

My photo
nad/syaqirin*sixteen*korean addict*heart brown & purple
 
*© Diseñado por: Compartidisimo
Cute Polka Dotted Purple Bow Tie Ribbon